На даний момент відома велика кількість чинників, що здатні запустити механізми канцерогенезу:
?Хімічні канцерогени – до них відносять різні групи ароматичних вуглеводнів, ароматичні аміни, нитросполуки, афлатоксини та інші (вінілхлорид, метали, пластмаси та ін.). Загальною характеристикою цих речовин є здатність реагувати з ДНК клітин організму, тим самим викликаючи їх злоякісне переродження.
?Канцерогени фізичної природи: різні види іонізуючого випромінювання (α, β, γ – випромінювання, рентгенівські промені), ультрафіолетове випромінювання та інше.
?Біологічні фактори канцерогенезу: різні типи вірусів (герпесоподібний вірус Епштейна – Барр), вірус папіломи людини ,віруси гепатитів B і C).
?Гормональні фактори – деякі типи гормонів людини (статеві гормони) можуть викликати злоякісне переродження тканин, чутливих до дії цих гормонів (рак молочної залози, рак яєчка, рак передміхурової залози).
?Генетичні чинники – наявність сімейних мутацій певних генів, що підвищують ймовірність розвитку раку.
?Якість харчування. Їжа з підвищеним вмістом жирів і червоного м’яса, і з низьким вмістом овочів і фруктів може сприяти збільшенню ризику виникнення раку, особливо товстого кишечника.
Серед численних проявів різних видів раку виділяють загальні ознаки, характерні для всіх онкологічних захворювань, які при появі не можна залишати без уваги і в терміновому порядку необхідно звернутися до лікаря:
?різка втрата ваги без дотримання дієти (від 5 кг в місяць);
?немотивоване стійке підвищення температури тіла;
?немотивована слабкість і швидка стомлюваність;
?болі в кістках;
?зміна розміру, кольору, товщини, форми родимок, а також виникнення ран або виразок, що не піддаються терапії;
?порушення функціонування сечового міхура і розлади травлення (постійні запори або, навпаки, діарея);
?зниження апетиту, швидке насичення, труднощі при ковтанні та почуття відрази до їжі (особливо до м’ясних страв);
?патологічні виділення, домішки крові в калових масах, сечі, кровотечі;
?стійкий, тривалий кашель, болі в горлі та охриплість;
?наявність ущільнення, яке прощупується в м’яких тканинах.
Більше 30% випадків захворюваності на рак можна запобігти шляхом виключення або мінімізації основних факторів ризику⬇️
❌вживання тютюну та алкоголю;
❌зайва вага чи ожиріння;
❌нераціональне харчування із вживанням в їжу недостатньої кількості фруктів та овочів;
❌відсутність фізичної активності;
❌хронічні інфекції, що викликаються, зокрема, вірусами гепатиту B і C, деякими типами вірусу папіломи людини;
❌утримання від тривалого перебування на сонці та в соляріях.
Пам’ятаймо, профілактика раку є найбільш економічно ефективним методом боротьби з раком – вона призводить до значної економії витрат на лікування, збільшення тривалості життя та якості життя пацієнтів, а також запобігання стражданню від хвороб❗️
Зеленецька Марія