Ботулізм — це харчове отруєння, що може призвести до тяжких наслідків. Водночас, у більшості випадків можна уникнути ботулізму, якщо дотримуватися простих харчових правил.
Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м’яса, риби, рідше — овочів.
Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином.
Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.
У часи війни доступ до якісних та свіжих продуктів харчування може бути обмежений, тому люди вимушені вживати консервовану їжу тривалого зберігання. Саме у цьому випадку ризик ботулізму зростає.
Перш за все, відмовтеся від вживання їжі з ємностей, в яких зберігають продукт. Це несе ризик ботулізму. До них відносяться роздуті банки, банки зі здутими кришками та нещільно закриті ємності.
Разом із цим уникайте споживання риби у будь-якому вигляді: в’ялена, копчена, солона, консервована тощо.
Пам’ятайте: якщо у вас є сумніви щодо свіжості та якості продукту – викиньте його.
Якщо у вас є симптоми інфекційних захворювань зверніться до інфекціоніста. Ми знаходимося за адресою: місто Івано-Франківськ, вул. Сорохтея 14а. – https://www.vise.com.ua/